Στα "χέρια" μας η Nikon Coolpix L830!

Nikon CoolPix L830

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την εμπερία μου με την Nikon CoolPix L830. Την νέα Compact (προς Bridge) φωτογραφική μηχανή της Nikon, η οποία έχει έρθει με σκοπό να μας αλλάξει το σκεπτικό για τις μικρές "point and shoot" φωτογραφικές μηχανές! Την συγκεκριμένη μηχανή μου την έστειλε η Nikon Hellas για δοκιμή και κριτική στην συνέχεια και αυτό θα κάνω παρακάτω αφού αναλύσουμε και τα καλά αλλά και όσα χρειάζεται να δει καλύτερα στην επόμενη έκδοση η Nikon για την συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή!

Πρώτη επαφή με την μηχανή

Η Nikon Ελλάς μας έστειλε 2 Nikon CoolPix L830 μηχανές για δοκιμή απο εμένα και τον Παναγιώτη Βλασόπουλο σε διαφορετικά χρώματα (βαθύ κόκκινο και μαύρο). Απο την στιγμή που έλαβα την μηχανή κατέγραψα κάθε στιγμή (όπως θα δείτε και στο review στο video παρακάτω) και μπορώ να πω ότι απο το πρώτο λεπτό εντυπωσιάστηκα καθώς είχαν περάσει χρόνια (7 αν δεν κάνω λάθος) απο την τελευταία φορά που έπιανα στα χέρια μου μία compact/bridge μηχανή. Κατ'αρχάς δεν ήξερα τι να περιμένω γιατί μετά την αγορά της Nikon D800 πλέον τα "standard" όσον αφορά τον σχεδιασμό αλλά και της ποιότητας κατασκευής, έχουν ανέβει σε τεράστιο βαθμό!

η Nikon Coolpix L830

η Nikon Coolpix L830

Φυσικά δεν μπορώ να συγκρίνω μία φωτογραφική μηχανή που κοστίζει 2.500 ευρώ με μία μηχανή που κοστίζει κάτι λιγότερο απο 200 ευρώ, αλλά έχοντας μάθει στα "πούπουλα" της D800, ήμουν έτοιμος να "κράξω" την Nikon CoolPix L830 με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη, απο την συσκευασία της μηχανής μέχρι το πακετάρισμα της μέσα στο κουτί της, τα πάντα ήταν προσεκτικά τοποθετημένα και λιτά.

Μέσα στο κουτί της, η μηχανή περιείχε το εγχειρίδιο χρήσης (manual) ένα καλώδιο USB, το προστατευτικό καπάκι του φακού (είναι ξεχωριστά απο την μηχανή), τον ιμάντα για τον λαιμό ή τον ώμο και ένα σετ με 4 μπαταρίες ΑΑ. Το γεγονός ότι δεν συμπεριλαβάνεται επαναφορτιζόμενη μπαταρία μαζί με την μηχανή, ήταν κάτι που δεν μου άρεσε, αλλά απο την άλλη μου άρεσε το γεγονός ότι η Nikon είχε φροντίσει έστω να έχει 4 καινούριες μπαταρίες για να δοκιμάσω άμεσα την μηχανή χωρίς να τρέχω στο περίπτερο για μπαταρίες.

Όμορφος Σχεδιασμός στην Nikon Coolpix L830

Όμορφος Σχεδιασμός στην Nikon Coolpix L830

Η φωτογραφική μηχανή εκ πρώτης όψεως είναι καλοσχεδιασμένη και όμορφη, ενώ έχοντας δει και τα 2 χρώματα μπορώ να πω ότι η κόκκινη έκδοση είναι πιο εντυπωσιακή απο την μαύρη, ωστόσο μου αρέσει η "μαύρη γραμμή" και έτσι κράτησα την μαύρη ως πιο αντιπροσωπευτική!

Πολύ όμορφο "design" λοιπόν, μια πανέμορφη οθόνη 3ιντσών οι οποία μπορεί να μετακινηθεί επάνω & κάτω για καλύτερη λήψη και όλα τα κουμπιά σε σωστά σημεία για άμεση και γρήγορη πρόσβαση απο την πρώτη στιγμή! Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι λόγω της φύσης της, η Nikon CoolPix L830 είναι έτοιμη για φωτογράφιση απο την πρώτη στιγμή που θα την ενεργοποιήσετε! Ενώ ο πολύ ευέλικτος φακός της θα μας επιτρέψει να φωτογραφίσουμε απο ευρυγώνιο σε zoom και θα μεταμορφωθεί απο τηλεφακός σε macro απο την μία στιγμή στην άλλη!

Η τοποθέτηση των μπαταριών και της SD κάρτας στη Nikon Coolpix L830

Η τοποθέτηση των μπαταριών και της SD κάρτας στη Nikon Coolpix L830

Αφού έβαλα λοιπόν τις μπαταρίες αλλά και την SD κάρτα που είχα πρόχειρη, ενεργοποίησα την μηχανή και βρέθηκα στο μενου επιλογών γλώσσας και περιοχής, αφού τα ρύθμισα κατάλληλα, μετά απο 1 λεπτό η μηχανή ήταν έτοιμη να απαθανατίσει τις στιγμές μου. Αυτό είναι όλο δηλαδή!

Το γεγονός ότι όλα ήταν έτοιμα σε 1 λεπτό μου άρεσε ιδιαίτερα!

Διαδικασία λήψης

Η Nikon CoolPix L830 έχει χωρίσει τον τρόπο λήψης φωτογραφιών σε 5 κεντρικές λειτουργίες λήψης:

  1. Εύκολη Αυτόματη Λειτουργία
  2. Λειτουργία Σκηνής
  3. Ειδικά Εφέ
  4. Έξυπνο Πορτραίτο
  5. Αυτόματη Λειτουργία

Ανάλογα με την λήψη που θέλετε να πετύχετε, μπορείτε άμεσα να επιλέξετε την αντίστοιχη λειτουργία, ή εφόσον θέλετε γρήγορα αποτελέσματα, η "Εύκολη Αυτόματη Λειτουργία" θα χρειαστεί απο εσάς να πατήσετε μόνο του κουμπί της λήψης και τίποτα περισσότερο, στην συνέχεια θα επιλέξει εκείνη τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην μέχρι τώρα γνωριμία με την Nikon CoolPix L830 έχω χρησιμοποιήσει όλες τις λειτουργίες της και βρίσκω σε κάθε μία ξεχωριστά πολύ όμορφα στοιχεία.

Κατ'αρχας μου αρέσει το γεγονός  ότι στην Εύκολη Αυτόματη Λειτουργία η μηχανή αλλάζει αστραπιαία τις ρυθμίσεις της (ακόμη και την ρύθμιση macro ή όχι) χωρίς να κάνω εγώ κάτι εκτός απο το να φωτογραφίσω αυτό που αρέσει. Και πριν πείτε κάτι για τους "άσχετους" που φωτογραφίζουν στο "αυτόματο" να σας πω ότι στην D90 και πλέον στην D800 φωτογραφίζω αποκλειστικά 100% στο Manual (και όσον αφορά την εστίαση τις περισσότερες φορές).

Όμως μέσα απο την Nikon CoolPix L830 μου άρεσε το γεγονός ότι έχω μια μηχανή η οποία βγαίνει άμεσα απο την τσάντα μου και "μπαμ", έχω τραβήξει αυτό που βλέπω χωρίς να χρειαστεί να κάνω περισσότερα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να "πάρω στα χέρια μου" αρκετές απο τις ρυθμίσεις της και να βγάλω ένα πιο "χειροκίνητο (manual)" αποτέλεσμα. Εννοείται πως η μηχανή μου δίνει την δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου μέσα απο τα άλλες λειτουργίες της.

Εφόσον μου άρεσε η εύκολη αυτόματη λειτουργία, είπα να δοκιμάσω και λίγο παραπέρα, έτσι πήγα απευθείας στην Αυτόματη Λειτουργία. Αυτή η αφαίρεση του "εύκολη" απο το όνομα της λειτουργίας, κάνει τον έλεγχο περισσότερο προσωπικό.

Έλεγχος μέσα απο το πλήκτρο "Menu"

Κάθε φορά που αλλάζουμε λειτουργία στην Nikon CoolPix L830 είναι σημαντικό να πατάμε στην συνέχεια το πλήκτρο "Menu" για να δούμε τις διαθέσιμες ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Στην λειτουργία της "Εύκολης Αυτόματης Λειτουργίας" τα πάντα εως και 100% ρυθμίζονται απο την μηχανή μας όσον αφορά την λήψη. Εμείς έχουμε την δυνατότητα μόνο να ρυθμίσουμε τις διαστάσεις της φωτογραφίες μέσα απο πλήκτρο του "menu".

Η αλλαγή στις διαστάσεις των φωτογραφιών, η μοναδική μας ρύθμιση στην λειτουργία "Εύκολης Αυτόματης Λειτουργίας" στην Nikon Coolpix L830

Η αλλαγή στις διαστάσεις των φωτογραφιών, η μοναδική μας ρύθμιση στην λειτουργία "Εύκολης Αυτόματης Λειτουργίας" στην Nikon Coolpix L830

Τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ μόλις επιλέξουμε την "Αυτόματη Λειτουργία". Αμέσως μόλις επιλέξουμε την συγκεκριμένη λειτουργία αν πατήσουμε το πλήκτρο "menu", θα δούμε ότι πλέον "ξεκλειδώνουν" πολλά από τα καλά που γνωρίζουμε και θα μας επιτρέψουν να βάλουμε την προσωπική μας πινελιά στην φωτογραφία μας.

Το μενού που εμφανίζεται μέσα απο την "Αυτόματη Λειτουργία", μας επιτρέπει (εκτός απο τις διαστάσεις της φωτογραφίας) να μεταβάλλουμε και το White Balance (Ισορροπία Λευκού), τον Τρόπο Λήψης σε "μονή λήψη", σε πολλαπλή (burst) ή σε super high speed (60 & 120fps), την Ρύθμιση του ISO απο 125 μέχρι 3200, τις Επιλογές Χρώματος (Βασικό Χρώμα, Έντονο Χρώμα, Ασπρόμαυρο, Σέπια & Κυανοτυπία). Ενώ πολύ σημαντική είναι και η Ρύθμιση AF, δηλαδή του σημείου της εστίασης. Η φωτογραφική μηχανή μας δίνει την ελευθερία επιλογής ανάλογα σε "προτεραιότητα του προσώπου", χειροκίνητη, παρακολούθησης θέματος, AF εύρεσης στόχου και AF κέντρου.

Για έναν πιο "χειροκίνητο" έλεγχο, επιλέγουμε την Αυτόματη Λειτουργία - Nikon Coolpix L830

Για έναν πιο "χειροκίνητο" έλεγχο, επιλέγουμε την Αυτόματη Λειτουργία - Nikon Coolpix L830

Μέσα απο τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις όπως καταλαβαίνετε μπορούμε να ρυθμίσουμε κατάλληλα εμείς το σωστό φωτογραφικό αποτέλεσμα!

Ειδικά εφέ και όχι μόνο

Μέσα απο τις δύο πρώτες λειτουργίες της Εύκολης και της Αυτόματης Λειτουργίας, μπορούμε να φωτογραφίσουμε γρήγορα και αποδοτικά, με χρήση των επιπλέον 3 λειτουργιών στην συνέχεια, θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον "καλλιτεχνικό" μας χαρακτήρα αλλά και θα μπορέσουμε να φωτογραφίσουμε εντυπωσιακά θέματα χωρίς χρήση επιπλέον εξοπλισμού.

Ένα απο αυτά είναι η επιλογή "Πανοραμικής λήψης" 180 ή 360 μοιρών, η φωτογράφιση "HDR" σε κόντρα φώς αλλά και η φωτογράφιση ζώων. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση η φωτογραφική μηχανή φωτογραφίζει αυτόματα κάθε φορά όταν ένα ζωάκι (γάτα ή σκύλος) είναι στο κάδρο μας! Τις συγκεκριμένες 3 επιλογές μπορούμε να τις πάρουμε μέσα απο την "Λειτουργία Σκηνής".

Εύκολο πανοραμικό αποτέλεσμα μέσα απο την nikon coolpix l830

Εύκολο πανοραμικό αποτέλεσμα μέσα απο την nikon coolpix l830

Και αν τα 3 παραπάνω στοιχεία σας φάνηκαν πολύ εντυπωσιακά, τότε μέσα απο την λειτουργία "Ειδικά Εφέ" θα μπορέσετε να απογειώσετε τις φωτογραφίες σας! Μέσα απο 11 ξεχωριστά προφίλ επεξεργασίας, θα πείτε "αντίο" στο Adobe Photoshop (ή το Nikon Capture NX-D) και αυτό γιατί η Nikon CoolPix L830 μας επιτρέπει να φωτογραφίζουμε και συγχρόνως να επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας άμεσα! Απο 11 προφίλ των "Ειδικών Εφέ" έχω ξεχωρίσει το "Χρώμα Επιλογής", το "Cross Processing" και το "Μονόχρωμο Υψηλής Αντίθεσης" και αυτό γιατί και τα 3 που ανέφερα τα χρησιμοποιώ και τα πετυχαίνω συνήθως μέσα απο το Adobe Photoshop Lightroom. Φυσικά πλέον δεν χρειάζεται να μπαίνω κάν εκεί αφού όλα γίνονται άμεσα μέσα απο την μηχανή!

Το εφέ "Χρώμα Επιλογής" με απομόνωση του "μπλε" μέσα απο την Nikon CoolPix L830

Το εφέ "Χρώμα Επιλογής" με απομόνωση του "μπλε" μέσα απο την Nikon CoolPix L830

Η Nikon έχει συμπεριλάβει και ακόμη μία λειτουργία, την λειτουργία του "έξυπνου πορτραίτου" η οποία επιτρέπει στην φωτογραφική μηχανή να φωτογραφίζει πορτραίτα ανθρώπων, μόλις εκείνα χαμογελούν!! Έτσι το σύνθημα "cheese" που βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες, πλέον ενεργοποιεί την μηχανή για άμεσες λήψεις!

Σε καμία απο τις 5 λειτουργίες δυστυχώς δεν μπορούμε να επέμβουμε στο "κλείστο (Shutter)" και στο "διάφραγμα (Apperture)". Αυτό μου άφησε μία γλυκόπικρη γεύση γιατί θα ήθελα να έχω την δυνατότητα να επέμβω και στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Φανταστικό zoom με VR και HD Video

Το πρώτο πράγμα που θα λατρέψετε στην Nikon CoolPix L830 είναι το τεράστιο zoom του x34!!! Πραγματικά το συγκεκριμένο "ζουμ" θα σας δώσει την δυνατότητα να φτάσετε στα σύννεφα ή στη σκηνή μίας συναυλίας ακόμη και αν βρίσκεστε πολύ μακριά (δείτε το video παρακάτω).

Μία ακόμη δυνατή υπηρεσία την Coolpix L830 είναι η δυνατότητα λήψης HD Video 1080 με μέγιστο χρόνο λήψης 29 λεπτά ή 4GB χώρου κάθε φορά!

Καλή και προσεχώς καλύτερη!

Η Nikon CoolPix L830 για τα χρήματα που κοστίζει, θα σας προσφέρει μοναδικές φωτογραφίες και video, είτε είστε αρχάριος χρήστης που ψάχνει μία αξιόπιστη λύση για όμορφα αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, είτε είστε επαγγελματίας  ο οποίος ψάχνει μία "point and shoot" μηχανή η οποία θα σας δώσει "δεύτερα πλάνα" ή backstage λήψεις, ή θα σας ξεκουράσει στις διακοπές σας.

Την Nikon CoolPix L830 την έχω "λιώσει" τους τελευταίους 2 μήνες και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Nikon CoolPix L830 θα αποτελέσει την μηχανή που θα πάρω μαζί μου φέτος στις διακοπές μου!

Μπορεί να μην φτάσει την ποιότητα ενός Full Frame αισθητήρα και να μην πλησιάσει το απίστευτο βάθος χρωμάτων της Nikon D800, αλλά μόλις με 189€ (τιμή λιανικής στο skroutz.gr) θα έχω μία άκρως αξιόπιστη και ευέλικτη μηχανή στις διακοπές μου χωρίς την κούραση μίας DSLR FX και 4-5 φακών στην πλάτη μου. Έτσι οι διακοπές φέτος θα είναι ανέμελες, χωρίς κούραση και χωρίς φόβο μην μου κλέψουν τον εξοπλισμό σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή ξενοδοχείο!

Μοναδικά ευρυγώνια αποτελέσματα μέσα απο την Nikon Coolpix L830

Μοναδικά ευρυγώνια αποτελέσματα μέσα απο την Nikon Coolpix L830

Σίγουρα η μηχανή θα μπορούσε να έχει μερικά ακόμη πράγματα τα οποία θα μας έκαναν να την λατρέψουμε ακόμη περισσότερο, όπως μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, χειροκίνητο κλείστρο και διάφραγμα, δυνατότητα αποθήκευσης σε NEF και όχι μόνο σε JPG, αλλά το βέβαιο είναι ότι μπορώ ακόμη και έτσι να την χαρώ και να φωτογραφίζω συνεχώς χωρίς να χάνω τις πολύτιμες στιγμές με ρυθμίσεις και αλλαγές φακών!

Μην ξεχνάτε να διαβάζετε το εγχειρίδιο (manual) της μηχανής καθώς έτσι θα ανακαλύψετε 100% τις δυνατότητες τις μηχανής σας!

Δείτε σε video το review που έκανα για την Nikon CoolPix L830

Το ξεπακετάρισμα με μουσική

Το πλήρες Review για την Nikon Coolpix L830

Οι φωτογραφίες της μηχανής και το video παρουσίασης έγιναν με χρήση την Nikon D800