Κάθε εταιρία έχει και μια στιγμή αδυναμίας, ας την ξεπεράσουμε!

Η Apple στην "Steve Jobs" εποχή τα πήγε περίφημα, κατάφερε και εκτοξέυτηκε ως την Νο1 εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είχε και τις "αδύναμες" στιγμές της... Μια στιγμή ή για να είμαι πιο ακριβής, μια εποχή... αδυναμίας ήταν το διάστημα 2009-2012 και κυρίως η χρονιά 2011, η εποχή που η Apple σχεδιαστικά μεγαλούργησε, αλλά όσον αφορά τα εσωτερικά στοιχεία του "HardWare" έκανε το μεγαλύτερο της σφάλμα μέχρι σήμερα (ναι ακόμη μεγαλύτερο από τις "πατατιές" με τις οθόνες Retina στην συνέχεια)!

Apple Vs ATI GPU σημειώσατε "ΑΝΑΒΟΛΗ"

Την παραπάνω εποχή, η Apple πορεύτηκε μαζί με την τότε ATI (σήμερα AMD) στην τοποθέτηση καρτών γραφικών στα συστήματα Apple iMac και Apple MacBook Pro 2011 15 ιντσών, όλα καλά με τις δύο εταιρίες, κανένας μηχανικός των δύο εταιρειών δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα, μέχρι που τα προβλήματα άρχισαν να "αναφέρονται" από μόνα τους και να "σκάνε" σαν μπαλόνια σε όλο τον κόσμο κατά χιλιάδες! Όπως φάνηκε μέσα από την όλη ιστορία, παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης των δυο εταιριών και μέσα από ένα πρόγραμμα ανάκλησης Η/Υ για αντικατάσταση, η επιλογή των καρτών γραφικών εκείνης της γενιάς της AMD ήταν η καταστροφή των κατά τα άλλα πανίσχυρων ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple iMac 2009-2012 αλλά και εν μέρει των MacBook Pro (μόνο ο MacBook Pro 2011 στην έκδοση με τις 15 ίντσες φοράει την συγκεκριμένη κάρτα). Ο λόγος που η καταστροφή στα MacBook Pro ήρθε... εν μέρει είναι γιατί ευτυχώς για την Apple οι φορητοί της υπολογιστές "φοράνε" 2 κάρτες γραφικών.

Την γλίτωσε ξυστά αλλά όχι και απόλυτα

Όλες οι κάρτες γραφικών αυτής της γενιάς (βλέπε AMD 44xx, 47xx, 54xx, 57xx, 64xx, 67xx 69xx κλπ) ήταν μαθηματικώς βέβαιο πως θα έβγαζαν σφάλμα και για να μιλάμε καθαρά, ήταν μαθηματικώς βέβαιο πως αν τις είχες, θα πέθαιναν στα χέρια σου σε 1-2 χρόνια. Η κατασκευή τους σε συνδυασμό με την κάθετη τοποθετησή τους σε ένα κλειστό all in one σύστημα όπως ένας iMac με δυσκολία στην επαρκή ψύξη ήταν σαν το τελειωτικό χτύπημα σε ένα έτσι και αλλιώς καταδικασμένο hardware. Σε προηγούμενο βίντεο (δείτε το παρακάτω) σας έχω δείξει πως θα βγάλετε την κάρτα γραφικών των συγκεκριμένων Apple iMac 2009-2012 και αφού την ψήσετε κυριολεκικά στον φούρνο, πως θα της δώσετε παράταση ζωής, ένα "φιλί ζωής", το οποίο μπορεί να κρατήσει από 2 μήνες έως και 2 χρόνια, αλλά δεν είναι λύση παντοτινή.

Και αν η λύση του ψησίματος στους iMac, ήταν μια κάποια λύση και πρακτικά μονόδρομος γιατί φοράνε μια μόνο κάρτα γραφικών, για τα καμάρια της Apple, τα MacBook Pro 2011 της έκδοσης με 15 ίντσες οθόνη, υπήρχε και άλλη λύση. Όπως καλά καταλαβαίνετε το να βγάλεις μια κάρτα γραφικών από ένα iMac είναι μια δύσκολη αλλά εφικτή διαδικασία, το να βγάλεις όμως μόνο την κάρτα γραφικών από μια μητρική ενός φορητού, είναι πρακτικά αδύνατο και δεν αξίζει καθώς η AMD κάρτα θα ξανα βγάλει βλάβη αργά η γρήγορα. Το καλό όμως, όπως προείπα με τους φορητούς αυτής της χρονιάς είναι ότι μπρορούσες πρακτικά να "ακυρώσεις" την AMD κάρτα και να δουλέψεις και πάλι αυτό το πανέμορφο μηχάνημα με την βασική Intel κάρτα γραφικών χωρίς κανένα πρόβλημα!

Ανάλυση του προβλήματος

Αν έχετε φορητό υπολογιστή αυτής της εποχής και κυρίως τον MacBook Pro 2011 15'' καθώς είναι το μοναδικό μηχάνημα που φοράει την προβληματική κάρτα AMD, τότε αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσετε (αν δεν έχει ήδη γίνει δηλαδή) πρόβλημα στην κάρτα γραφικών. Η Apple μόλις "έσκασε" το πρόβλημα έβγαλε μια "σιωπηλή" ανάκληση σε MacBook Pro 2011 15 και σε Apple iMac 2011 στην οποία έβγαζε την παλιά χαλασμένη κάρτα και έβαζε την ίδια και πάλι (!) που πάλι θα χάλαγε... Μην το ψάξετε όμως, έχει παρέλθει η ανάκληση και σας έχει μείνει στο χέρι ο Η/Υ. Οπότε ας προχωρήσουμε.

Αν έχετε ποτέ ενεργοποιήσει τον Η/Υ σας και η οθόνη σας κάνει κόλπα, νερά, αλλαγή στο χρώμα, βγάζει γραμμές ή δεν δείχνει καθόλου, τότε είναι σίγουρο πως η κάρτα γραφικών AMD ευθύνεται γι'αυτό. Αυτό που φοβίζει τους περισσότερους είναι η δυσκολία επέμβασης σε έναν φορητό υπολογιστή, αλλά αυτό θα είναι κάτι που δεν έπρεπε να συμβαίνει. Εξάλλου είναι δικό σας το μηχάνημα και ακόμα και αν δεν βγάλει το παραπάνω πρόβλημα (που θα το βγάλει), καλό θα είναι να μπορείτε να ανοίγετε τον Η/Υ σας, για να τον καθαρίσετε από τη σκόνη, καθώς η σκόνη δεν είναι ποτέ καλός σύμμαχος στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ένα από τα κλασικά προβλήματα του Apple MacBook Pro 2011 '15 (βγαίνει και σε άλλες εκδόσεις)

Άμεση αντιμετώπιση

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε ποιά είναι η διαδικασία άμεσης επιδιόρθωσης του προβλήματος με χρήση πιστολιού θερμού αέρα. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στον φούρνο (με αντίστοιχες τιμές στην θερμοκρασία και το πρόγραμμα του φούρνου που έχω δείξει για τον Apple iMac) αλλά είναι καλύτερο να γίνει με πιστόλι καθώς δεν μου αρέσει να βάζω όλη τη μητρική στο φούρνο για να διορθώσω την κάρτα γραφικών.

Η διαδικασία ξεκινά με το άνοιγμα του Η/Υ για την εμφάνιση των εσωτερικών του, στην συνέχεια και αφού αφαιρέσουμε τα εύκολα κομμάτια του Hardware όπως είναι οι μνήμες, ο σκληρός δίσκος και η μπαταρία προχωράμε στα εσωτερικά του. Αφού αφαιρέσουμε τους ανεμιστήρες και σιγά σιγά φτάσουμε στην μητρική (υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν αναλυτικά την διαδικασία). Μόλις αφαιρεθεί η μητρική κάρτα, έχουμε στα χέρια μας ολόκληρο τον οργανισμό του MacBook Pro.

Αναλόγως της συντήρησης ή όχι που έχετε κάνει στον Η/Υ θα απαιτηθεί από εσάς να καθαρίσετε την θερμαντική πάστα σε επεξεργαστή και κάρτες γραφικών, αφού βεβαίως πρώτα έχετε βγάλει την ψύκτρα και πριν προχωρήσετε στην επέμβαση με το πιστόλι αέρος ή τον φούρνο. Είναι σημαντικό κάθε 5 χρόνια τουλάχιστον να τσεκάρετε αν η πάστα είναι ακόμη μαλακή και διατηρεί την ιδιότητα της απορρόφησης της ζέστης που εκπέμπει ο επεξεργαστής και οι κάρτες γραφκών. Σε αντίθετη περίπτωση καταδικάζετε μόνοι σας σε αργό και καυτό θάνατο τον Η/Υ σας.

Μόλις η μητρική έχει μείνει μόνη της και έχει καθαριστεί η παλιά θερμαντική πάστα αλλά και η σκόνη που πιθανόν να υπάρχει, περνάμε στην διαδικασία απομόνωσης της κάρτας γραφικών. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο όλη την μητρική κάρτα εκτός από το "τσιπ" της κάρτας γραφικών (αναγράφει AMD πάνω οπότε εύκολα θα το καταλάβετε), αυτό το σημείο θα ζεστάνουμε. Με το πιστόλι θερμού αέρα ζεσταίνουμε την περιοχή για τουλάχιστον 5 λεπτά στους 150-200 βαθμούς. Προσοχή μην ανεβάσετε την θερμοκρασία γιατί πολύ πιθανόν να λιώσετε τα στοιχεία της μητρικής και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε! Φροντίζουμε να έχουμε σηκώσει την μητρική πιο ψηλά από το τραπέζι πριν το ζέσταμα έτσι ώστε να περνάει αέρας από κάτω ή να το κάνω πάνω σε ειδική επιφάνεια που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αφού ψήσουμε την κάρτα και κρυώσει η μητρική, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, βάζουμε θερμαντική πάστα σε κάρτες γραφικών και επεξεργαστή, τοποθετούμε την ψύκτρα και τοποθετούμε όλα τα στοιχεία του Η/Υ. Πάρτε τον χρόνο σας γιατί δεν είναι καλό να ξεχάσετε κάτι. Πρέπει όλα να μπουν όπως πριν για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο Η/Υ.

Λύση στο πρόβλημα.. στο περίπου

Μόλις μπουν όλα τα στοιχεία του Apple MacBook Pro στην θέση που πρέπει και ενεργοποιήσουμε τον Η/Υ θα πρέπει πλέον να βλέπουμε σωστή εικόνα. Αυτό πιθανόν να μας ξεγελάσει στο ότο λύσαμε το πρόβλημα, ωστόσο πρόκειται για μια λύση "στο περίπου". Όπως ανέφερα και παραπάνω, η κάρτα γραφικών AMD είναι καταδικασμένη να πεθάνει στα χέρια μας. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και καινούρια να βάζαμε, δεν θα έβγαζε παραπάνω από μια χρονιά. Η λύση του ψησίματος που κάναμε μας δίνει την δυνατότητα να δούμε εικόνα και έτσι να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η απομόνωση της κάρτας γραφικών AMD και χρήση της βασικής Intel που ο Η/Υ χρησιμοποιεί ως δεύτερη και λειτουργεί άψογα!

Αναμονή για το δεύτερο μέρος της λύσης

Σε επόμενη βίντεο που θα έρθει πολύ σύντομα θα σας δείξω πως θα μπορέσετε να απομονώσετε την κάρτα γραφικών AMD και να δουλεύετε μια χαρά (με κάποιους περιορισμούς η αλήθεια είναι) τον υπολογιστή σας με την Intel Graphics κάρτα. Μια λύση η οποία σίγουρα θα σώσει όσους έχουν τον συγκεκριμένο Η/Υ και ακόμη δεν τους έχει συμβεί αλλά και όσους τον έχουν ήδη και λόγω αυτού του προβλήματος τον έχουν σε κάποια ντουλάπα ή πατάρι.

Δεν πετάμε, χρησιμοποιούμε στο έπακρο τα προϊόντα τεχνολογίας

Στόχος μου πάντα στο teachme.gr αλλά και στην προσωπική μου ζωή είναι να χρησιμοποιώ εκ νέου πράγματα που για κάποιους είναι "για πέταμα" ή άχρηστα. Ο Apple MacBook Pro 2011 15'' είναι ένας Η/Υ πολύ δυνατός ακόμη και για σημερινή καθημερινή χρήση και θα ήταν αμαρτία λόγω ενός τόσο μεγάλου λάθους στο Hardware να "παροπλιστεί". Το ίδιο ισχύει και για τους Apple iMac 2009-2012, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με επεξεργαστές Intel i5 & Intel i7 και μπορούν να φορέσουν μέχρι και 32GB RAM!

Δυστυχώς όμως για τους περισσότερους, οι Apple iMac δεν έχουν δεύτερη κάρτα γραφικών για backup όπως οι MacBook Pro και θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει αλλαγή της κάρτας γραφικών με διαφορετική και όχι με την ίδια (είπαμε θα χαλάσει και η καινούρια AMD ίδιας γενιάς). Στη νέα μας ιστοσελίδα με μεταχερισμένα προϊόντα προς πώληση (www.photobros.gr) θα βρείτε Apple iMac αυτής της γενιάς με αλλαγμένη κάρτα γραφικών, η οποία είναι από 2 έως και 4 φορές ανώτερη και με υποστήριξη τεχνολογίας metal, η οποία επιτρέπει να αναβαθμιστεί ο Η/Υ στα τελευταία λειτουργικά (Mac OS Mojave, Catalina, Big Sur). Δείτε τις προτάσεις μας και αποκτήστε επιτέλους αυτά τα εξαιρετικά συστήματα με την κάρτα γραφικών που τους αρμόζει, κάντε κλικ εδώ για περισσότερα.

Apple iMac 2011 27''. Ένα κόσμημα με intel i7 επεξεργαστή, 16GB RAM, 500GB SSD και νέα απροβλημάτιστη κάρτα γραφικών!

Δείτε το βίντεο του service της κάρτας γραφικών AMD

Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξω όλη την διαδικασία, ο Η/Υ που ήρθε στα χέρια μου (και χρησιμοποιώ πλέον σε καθημερινή βάση ως φορητό) ήταν από τις δυσκολότερες περιπτώσεις. Δεν άνοιγε καν η οθόνη ή ακόμη και όταν άνοιγε δεν μπορούσα να μπω ούτε σε Singe User Mode αλλά ούτε και σε Recovery για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω την τεχνική "απομόνωσης" που θα σας δείξω στο επόμενο βίντεο. Οπότε το λύσιμο-ψήσιμο ήταν μονόδρομος για να μπορέσω να μπω στον Η/Υ. Και όπως θα δείτε τα κατάφερα και αν τα κατάφερα εγώ, τότε μπορείτε να το κάνετε και εσείς!