Εξαφανίζοντας τα σκουπιδάκια!

Ο καθαρισμός του αισθητήρα της μηχανής μας αποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη “προχωρημένη” συντήρηρη που θα κάνουμε στην φωτογραφική μας μηχανή. Στο παρελθόν έχουμε δείξει πως μπορείτε να καθαρίσετε τον αισθητήρα σας με χρήση αέρα όταν το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι μεγάλο (δείτε το παρακάτω). Σε αυτό το μάθημα θα προχωρήσουμε σε μία ακόμη πιο προχωρημένη τεχνική καθαρισμού η οποία μπορεί να τρομάζει αλλά πιστέψτε μας, είναι πολύ απλή και θα κάνει τον αισθητήρα σας να “αστράφτει”!

Καθαρισμός του Αισθητήρα της Μηχανής

Στο group που έχουμε φτιάξει στο facebook με τίτλο “Φωτογραφική Κουβέντα” έχουμε διαβάσει το θέμα “καθαρισμός αισθητήρα” να “παίζει” πολλές φορές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξενέρωμα από το να φωτογραφίζουμε κάτι και η φωτογραφία να συμπεριλαμβάνει και τα σκουπίδια του αισθητήρα, (αν έχετε ήδη φωτογραφίες με σκουπιδάκια μπορείτε να τις καθαρίσετε μέσα από το Lightroom βλέποντας το παρακάτω video). Τα σκουπίδια έχουν την τάση να φαίνονται πολύ περισσότερο όταν το διάφραγμα του φακού μας είναι σε υψηλότερες τιμές (f/8 και ανώτερες).

Συνήθως ο απλός χρήστης-φωτογράφος δεν “αγγίζει” την φωτογραφική του μηχανή σε “ευαίσθητα σημεία”. Έχω μαθητές οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα να ξεκουμπώσουν τον φακό από το σώμα. Φυσικά αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς μέσα και από αυτά τα “δύσκολα” θέματα θα καταφέρει κάποιος να μάθει καλύτερα την μηχανή του και να μην την “βλέπει” σαν κάτι ξένο και ευθραυστό. Με λίγα λόγια, αν δεν “βάλεις χέρι” στην μηχανή δεν θα καταφέρεις να την δαμάσεις!

Οι περισσότεροι χρήστες οι οποίοι φοβούνται να δουν κατάματα τον αισθητήρα, συνήθως πηγαίνουν σε κάποιο φωτογραφικό κατάστημα-service το οποίο θα αναλάβει τον καθαρισμό για 20 (ή και παραπάνω) ευρώ. Ένα ποσό το οποίο θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αν αναλογιστούμε ότι με λίγη εμπειρία και θάρρος θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας χωρίς κόστος! Αυτό θα σας δείξουμε σε αυτό το video!

Πως να καθαρίσετε σε βάθος την μηχανή σας

Ο Πάνος Βλασόπουλος, υπεύθυνος του photo-gfx.gr θα σας δείξει πως θα μπορέσετε να καθαρίσετε τον αισθητήρα της μηχανής σας σε “βάθος” με πάρα πολύ απλό τρόπο. Το μόνο που θα χρησιμοποιήσει είναι ένα σετ καθαρισμού το οποίο μπορείτε να βρείτε είτε “on-line” είτε σε κάποιο κατάστημα φωτογραφικών και τίποτα περισσότερο. Απλά και όμορφα θα μετατρέψει την “βρωμιάρα” του μηχανή σε “αστέρι” το οποίο δεν έχει σκουπίδια στον αισθητήρα!

Καλό μάθημα

Καθαρισμός του Αισθητήρα της DSLR Μηχανής