Το Πρώτο Flash της Φωτογραφικής σας Καριέρας!

Φωτογράφιση με Flash #2

Στο δεύτερο επεισόδιο του κύκλου μαθημάτων "Φωτογράφιση με Flash" θα σας δείξω ποιο πρέπει να είναι (από πολλές απόψεις) το πρώτο flash της φωτογραφικής σας καριέρας! Στο παρακάτω κείμενο αλλά και στο video που ακολουθεί, θα σας αναλύσω τους λόγους για τους οποίους επέλεξα αυτό το Flash ως το ιδανικότερο για κάθε νέο ή και προχωρημένο φωτογράφο!

Τέλος στις "Flash" Απορίες

Λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα από εσάς με ένα κεντρικό θέμα: το Flash! Οι κυριότερες ερωτήσεις μέσα από αυτό το θέμα είναι τρεις: α) Τι είναι το Flash; β) Πως λειτουργεί το Flash; και γ) Ποιο Flash να αγοράσω;

Στο τρίτο ερώτημα θα επικεντρωθούμε σε αυτό το επεισόδιο  στο οποίο θα σας δείξω τον δρόμο για το πρώτο σας Flash!

Flash τι Δύσκολο Πράγμα... NOT!

Κακά τα ψέματα, επικρατεί μία άγνοια γύρω από το θέμα "Flash" και ως γνωστόν, όσοι ξέρουν τα Flash δεν κάνουν τον κόπο να τα αναλύσουν και στους άλλους (η γνωστή ...ελληνική τακτική του "δεν τα δείχνω για να μην μου φάνε τη δουλειά"). Όπως πολύ καλά όμως γνωρίζετε, από το 2009 είμαστε εδώ για να λύνουμε κάθε γρίφο. Και μέσα από τον κύκλο μαθημάτων "Φωτογράφιση με Flash" θα λύσουμε και αυτόν!

Όλοι μας θέλουμε τουλάχιστον ένα ποιοτικό Flash στην συλλογή μας, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της "μεγάλης απόφασης" και μιας αγοράς η οποία μπορεί να φτάσει τα 400+ ευρώ δεν ξέρουμε ποιο να αγοράσουμε, γιατί να το αγοράσουμε και αν αξίζει να το αγοράσουμε. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους, ο πρώτος είναι γιατί δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να ανεβάσει ποιοτικά τις φωτογραφίες μας ένα Flash και επίσης γιατί μια τέτοια επένδυση 400+ ευρώ αυτή την εποχή, μοιάζει σαν μία επένδυση πολυτελείας.

Μέσα από τον κύκλο "Μαθαίνοντας το Flash" θα σας "ανοίξουμε τα μάτια" όσον αφορά τις τεχνικές λήψης με χρήση Flash και βεβαίως θα σας "ράψουμε την τσέπη" με οικονομικές λύσεις ποιοτικού εξοπλισμού! Έτσι θα κάνουμε το θέμα "Flash" επιτέλους μία εύκολη διαδικασία!

Άλλο Αγάπη & Άλλο Σωστή Επιλογή

Φωτογράφιση με Flash #2

Γνωρίζετε την αγάπη μας για την Nikon! Επίσης γνωρίζουμε πως υπάρχουν και πολλοί ακόμη εκεί έξω οι οποίοι "γουστάρουν" την Canon. Ωστόσο, άλλο αγάπη και άλλο σωστή επιλογή, γι'αυτό θα ξεφύγουμε απο τις αγαπημένες μας εταιρείες στο συγκεκριμένο θέμα και θα αναζητήσουμε την λύση μέσω μίας εταιρείας, της οποίας το όνομα μπορεί να μοιάζει "μάπα", ωστόσο τα προϊόντα της αποτελούν "λίρα εκατό"!

Το πολύ καλό αντίγραφο (canon) φακού Yongnuo 50mm f/1.8.

Το πολύ καλό αντίγραφο (canon) φακού Yongnuo 50mm f/1.8.

Αναφέρομαι στην εταιρεία "Yongnuo", μία κινέζικη εταιρεία η οποία έχει βαλθεί να μας "κάνει μάγκες" με ελάχιστα χρήματα! Η Yongnuo παρέχει πολλές αντιγραφές επιτυχημένων φωτογραφικών προϊόντων. Πρόσφατα ξεκίνησε και την κατασκευή φακών με την αναδημιουργία του Canon 50mm f/1.8 τον οποίο και παρέχει στην μισή (και παρακάτω ίσως) τιμή. Ενώ ήδη ανακοίνωσε την δημιουργία ενός φωτιστικού στα πρότυπα του "Ice Light", ενός δηλαδή LED Φωτιστικού κατάλληλο για φωτογραφία και video το οποίο θα παρέχεται και πάλι σε πολύ οικονομική τιμή αν υπολογίσουμε πως το γνήσιο "Ice Light" κοστίζει περίπου στα 500 ευρώ!

Εμείς σε αυτό το επεισόδιο θα αναφερθούμε στα πολύ αποδοτικά (και φυσικά πολύ οικονομικά) τους Flash!

Το Αγαπημένο Yongnuo YN560

Ένα από τα αγαπημένα μου Yongnuo Flash και ένα Flash το οποίο συστήνω σε κάθε νέο (και μη) φωτογράφο είναι το Yongnuo YN560. Το συγκεκριμένο Flash έχει φτάσει αισίως στην IV (τέταρτη) αναβάθμιση σου και εκτός από super αποδοτικό είναι "τσάμπα", αφού η τιμή του δεν ξεπερνά τα 70-75€!

Ο λόγος για τον οποίο το YN560 είναι τόσο οικονομικό έγγειται στο γεγονός ότι α) δεν πληρώνουμε ...το όνομα της εταιρείας και β) είναι ένα χειροκίνητο (Manual) Flash!

Το "Manual" πρέπει να τρομάζει;

Γνωρίζω πως οι περισσότεροι "τρέχουν" μακριά στην ιδέα ενός χειροκίνητου εξοπλισμού, αλλά δεν θα έπρεπε γιατί μέσα από πολύ απλές χειροκίνητες ρυθμίσεις θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολύ όμορφα αποτελέσματα και παράλληλα θα "ξεφύγουμε" από τα δίχτυα των αυτόματων επιλογών που μας κάνουν ρομπότ χωρίς προσωπική βούληση στην φωτογραφία. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω video η χρήση του YN560 θα γίνει "παιχνιδάκι" στα χέρια σας!

Τα Κυριότερα Χαρακτηριστικά του YN560 Flash

Το Yongnuo YN560 για τα χρήματα του είναι ένα φανταστικό Flash, πολύ αποδοτικό όσον αφορά το φως που εκπέμπει και πολύ στιβαρό και πρακτικό σαν σχεδιασμό & κατασκευή (έχει σχεδιαστεί με βάση το Canon Flash 580EX)

Κύρια χαρακτηριστικά:

  • 8 στοπ μεταβολής της έντασης του (από 1/128 εως 1/1).
  • Χρόνος αναμονής (recycling) από την μία "φλασιά" στην επόμενη σε 1/1 (μέγιστη) ένταση είναι 3δευτερόλεπτα. Όταν η ένταση είναι από το 1/8 και πάνω δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, δηλαδή "πυροβολά ακατάπαυστα"!
  • Έχει περιστροφική κεφαλή 270 μοιρών και μπορεί να "κοιτάξει" και κατακόρυφα επάνω.
  • Έχει ενσωματωμένο diffuser (διαχητή) και λευκή κάρτα για "μαλάκωμα" και έλεγχο της λάμψης.
  • Δυνατότητα σύνδεσης ενσύρματα με την μηχανή, με trigger (δέκτη) αλλά και με Battery Pack για μεγαλύτερη μπαταρία.
  • Έχει μεταλλικό "Hot Shoe" στην βάση του και όχι πλαστικό όπως τα περισσότερα "φθηνά" Flash.
  • Έρχεται μαζί με την θήκη του και το "ποδαράκι" το οποίο μας επιτρέπει να το τοποθετούμε εκτός της μηχανής
  • Έχει ενσωματωμένη λειτουργία επικοινωνίας με την μηχανή για λήψεις off camera χωρίς να χρειαζόμαστε triggers (κυρίως για εσωτερικό χώρο σε απόσταση εως 10-15 μ)
  • Μπορεί να λειτουργήσει σε εξωτερικό χώρο με χρήση triggers σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50μ από την μηχανή.
  • Λειτουργεί με 4 μπαταρίες ΑΑ.
  • Έχει "Sleep Mode" για εξοικονόμηση μπαταρίας.
  • Λειτουργεί σχεδόν σε όλες τις εταιρείες φωτογραφικών (Nikon, Canon, Sony, Pentax κλπ).

Τι "χάνουμε" με το Manual YN560

Φωτογράφιση με Flash #2

Όπως προανέφερα, το Yongnuo YN560 είναι ένα άκρως αποδοτικό Flash, ωστόσο είναι χειροκίνητο, αυτό σημαίνει ότι χάνει μερικές ευκολίες που έχουμε συνηθίσει. Παρακάτω θα τις αναφέρω ονομαστικά:

  • Δεν έχει λειτουργία TTL (Through The Lens)
  • Δεν έχει αυτόματη ρύθμιση του zoom flash
  • Δεν είναι High Speed Flash (κάνει για λήψεις κλείστρου εως 1/250)

Μία Τέλεια Επιλογή για Κάθε Φωτογράφο

Το Yongnuo YN560 αποτελεί μία τέλεια επιλογή πρώτου Flash γιατί άμεσα θα αναβαθμίσουμε ποιοτικά τις φωτογραφίες μας χωρίς να το "πληρώσουμε χρυσό"! Μπορούμε επίσης να το δουλεύουμε σαν "σκυλί" γιατί ακόμη και να μας πέσει (χτύπα ξύλο) θα χάσουμε μόνο 70€ και όχι 400€! Αποτελεί ένα Flash "δάσκαλο" το οποίο θα μας μάθει να δουλεύουμε με Flash, να κατανοήσουμε τον συγκεκριμένο φωτισμό και γιατί όχι στο μέλλον να εξοπλιστούμε με 4-5 τέτοια και να έχουμε ένα ολοκληρωμένο "στουντιακό σετ" με χαμηλότερο κόστος από την αγορά ενός "επώνυμου" flash! Εμείς προτείνουμε την αγορά του Yongnuo YN560 και όλες τις εκδόσεις εκτός από την 1η. Δηλαδή τις εκδόσεις YN560-II, YN560-III & YN560-IV.

Δείτε το παρακάτω video

Φωτογράφιση με Flash #2

Στο παρακάτω video θα σας παρουσιάσω το Yongnuo YN560 Flash. Σε επόμενα επεισόδια θα το βγάλω έξω και θα σας δείξω τι μπορεί να κάνει για εμάς!

ΥΓ: Σας ζητάω συγγνώμη για μερικά "θολώματα" στο video, στο επόμενο video θα φροντίσω να μην συμβούν.