Όταν το Macro δεν είναι "καθαρό"!

Σήμερα στο Adobe Photoshop θα ασχοληθούμε με macro φωτογραφίες και πως θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τις λεπτομέρειες μία λήψης με χρήση της τεχνικής του "Focus Stacking"!

Μαθαίνοντας το Focus Stacking στο Photoshop

Πολλές φορές το στενό βάθος πεδίου και το macro σε μία φωτογραφία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Το στενό βάθος πεδίου σε απλά ελληνικά είναι το καθαρό σημείο σε μία φωτογραφία. Όταν φωτογραφίζουμε σε ανοιχτό διάφραγμα στον φακό μας, το βάθος πεδίου στενεύει και όταν κλείνουμε το διάφραγμα το βάθος πεδίου ανοίγει.

Στην Macro Φωτογραφία ωστόσο το βάθος πεδίου παραμένει στενό ακόμη και σε υψηλές τιμές διαγράμματος, γι'αυτο το λόγο όταν φωτογραφίζουμε macro και δεν έχουμε την πολυτέλεια να φτάσουμε στο f/22 ή και παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική του Focus Stacking και να επαναφέρουμε το μεγάλο βάθος πεδίου στις φωτογραφίες μας.

Πως λειτουργεί το Focus Stacking

Τις περισσότερες φορές, όταν φωτογραφίζουμε macro το διάφραγμα δεν κλείνει παραπάνω από το f/8 εως f/11 και αυτό γιατί όταν το διάφραγμα κλείνει σε τέτοιες τιμές πρακτικά χάνουμε πολύ φως. Για να μπορέσουμε λοιπόν να διατηρήσουμε φως αλλά και καθαρές φωτογραφίες χωρίς το "bokeh"* του βάθους πεδίου, χρησιμοποιούμε το "Focus Stacking" το οποίο πρακτικά είναι μία μίξη φωτογραφιών του ιδίου θέματος αλλά εστιασμένες σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά.

Με αυτόν τον τρόπο φωτογραφίζουμε το αντικείμενο με χαμηλές τιμές διαφράγματος και στην συνέχεια εισάγουμε τις φωτογραφίες μέσα στο Adobe Photoshop όπου με 2-3 κινήσεις τις ευθυγραμίζουμε και τις ενώνουμε αυτόματα!

Έτσι στο άψε σβήσε, έχουμε μία πεντακάθαρη macro φωτογραφία χωρίς να έχουμε φοβερό εξοπλισμό! Δείτε παρακάτω στο μάθημα όλη την διαδικασία στο Adobe Photoshop!

Καλό μάθημα :Ρ

Bokeh = Θόλωμα που συμβαίνει από το στενό βάθος πεδίου.