Ξεπερνώντας Κάθε Δυσκολία!

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο Μάθημα Φωτογραφίας

Επικρατεί ένας μύθος εκεί έξω, ότι τα φίλτρα ουσιαστικά δεν τα χρειαζόμαστε γιατί α) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το photoshop αντί για εκείνα και β) δεν κάνουν ουσιαστικά και πολλά πράγματα.

Επίσης, έχω βαρεθεί να ακούω για τον μύθο των φίλτρων τα οποία έχουν πλέον πάρει τον ρόλο του προστατευτικού τζαμιού για τον εκάστοτε φακό. Φυσικά και είναι ελεύθερος ο καθένας να πιστεύει ότι ένα φίλτρο (δηλαδή ένα τζαμάκι) μπορεί να προστατεύσει το κρύσταλλο του φακού απο κάποια σοβαρή ζημιά, ωστόσο πρέπει όλοι να μάθουμε ότι τα φίλτρα είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε κάθε φωτογραφική δυσκολία!

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο

Μία απίστευτα αξεπέραστη φωτογραφική δυσκολία συμβαίνει όταν προσπαθήσουμε να φωτογραφίσουμε ένα θέμα με αντανάκλαση. Έχει συμβεί στους περισσότερους να προσπαθούν να φωτογραφίσουν ένα αντικείμενο, μία κορνίζα, την θάλασσα ή έναν άνθρωπο μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να παίρνουν πιο πολύ "γυαλάδα" παρά το θέμα τους... Αυτό φυσικά δεν μπορεί να διορθωθεί στο Photoshop (ή μπορεί να διορθωθεί σε ένα βαθμό τρώγοντας όμως πολλές εργατοώρες!).

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη Χωρίς το CPL Φίλτρο

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη Χωρίς το CPL Φίλτρο

Μπορεί όμως αυτό το πολύ δύσκολο εως αξεπέραστο πρόβλημα να ξεπεραστεί για πλάκα μέσα από κάποιο φίλτρο! Και βεβαίως αυτή την δουλειά καλείται να την "φέρει εις πέρας" το "Πολωτικό Φίλτρο" ή αλλιώς CPL (Circular Polarizer Filter) το οποίο μπορεί να πάρει μία εντελώς φωτισμένη και γυαλιστερή επιφάνεια αντικειμένου και να μας την παραδώσει χωρίς την παραμικρή γυαλάδα και φυσικά χωρίς χρήση Photoshop!

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη με το CPL Φίλτρο

Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη με το CPL Φίλτρο

Οι Απίθανες Δυνάμεις του CPL

Το "Πολωτικό Φίλτρο" το έχω πάντα στην τσάντα μου (έχω 2 βασικά) γιατί ποτέ δεν ξέρω πότε θα χρειαστώ τις υπερ-δυνάμεις του φανταστικού αυτού εργαλείου! Γενικότερα με έχει βοηθήσει σε φωτογραφίσεις αντικειμένων, προϊόντων, έργων τέχνης, γάμου-βάπτισης, υγρού στοιχείου και σε άλλα καθημερινά "γυαλιστερά" προβλήματα!

Μάθημα Φωτογραφίας - Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη Χωρίς το Φίλτρο

Μάθημα Φωτογραφίας - Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη Χωρίς το Φίλτρο

Μάθημα Φωτογραφίας - Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη με το Φίλτρο

Μάθημα Φωτογραφίας - Μαθαίνοντας το Πολωτικό Φίλτρο - Λήψη με το Φίλτρο

Επίσης το CPL έχει μία δεύτερη ιδιότητα, εκείνη της αύξησης της έντασης των χρωμάτων σε μία φωτογραφία. Φανταστείτε να φωτογραφίζετε κάτι και δείτε το να παίρνει χρώμα με το γύρισμα και μόνο του φίλτρου!

Ακριβό αλλά Αξίζει

Το CPL κοστίζει σχετικά ακριβά (όπως λέω και στο βίντεο εξαρτάται από που θα το αγοράσεις) και αυτό εξαρτάται από το όνομα του κατασκευαστή και φυσικά την διάμετρο του φακού που θα κουμπώσει. Θα σας πρότεινα όπως και αν είναι τα οικονομικά σας, να πάρετε ακόμη και ένα "no name" εταιρείας (είχα πάρει στο παρελθόν και λειτουργούσε και εκείνο άψογα) και να επιλέξετε μία διάμετρο η οποία θα κουμπώνει στον καθημερινό σας φακό.

Εγώ το αγόρασα για τον Tamron 24-70 f/2.8 ο οποίος έχει τεράστια διάμετρο 82mm και αυτό κοστίζει ακριβά (95€ στην Ελλάδα). Ωστόσο αξίζει 100% το συγκεκριμένο φίλτρο, το οποίο είναι ένα αντικείμενο που παίρνω πάντα μαζί μου!

Δείτε το μάθημα φωτογραφίας

Στο παρακάτω μάθημα φωτογραφίας θα δείτε την γνώμη μου για το CPL Πολωτικό Φίλτρο και θα το δείτε "εν δράσει" με βίντεο αλλά και με εικόνα!