Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία!

Kέρδος από την φωτογραφία

Η φωτογραφία μας μαγεύει σαν Τέχνη αλλά πάντα θα επιθυμούσαμε να βγάλουμε και χρήματα απο το χόμπυ μας, ή ακόμη καλύτερα να κάνουμε το χόμπυ μας επάγγελμα! Σε αυτό το άρθρο-μάθημα-φιλική κουβέντα θα σας αναλύσω με κείμενο αλλά και με video τους πιο εύκολα προσοδοφόρους τομείς της Φωτογραφίας, μέσα από τους οποίους μπορείτε να έχετε άμεσα και καθαρά κέρδη.

Γάμος & Βάπτιση το πιο εύκολο και συνηθισμένο πρώτο βήμα.

Ένα φίλος της προάλλες μου έγραψε ένα email στο teachme.gr και πρακτικά μου υπενθύμισε ένα ερώτημα το οποίο έχουν πολλοί φωτογράφοι οι οποίοι ξεκινούν σήμερα και ψάχνουν την "πηγή του κέρδους" μέσα από την Φωτογραφία. Μου ανέφερε χαρακτηριστικά "εάν ο Γάμος & η Βάπτιση είναι το μοναδικό θέμα από το οποίο μπορούν να βγάλουν χρήματα οι φωτογράφοι".

Φυσικά και η απάντηση είναι και ναι και όχι και αυτό γιατί ο Γάμος και η Βάπτιση είναι το πρώτο επίπεδο εισαγωγής στην "επί πληρωμή" φωτογραφία. Όλοι μας έχουμε έναν ξάδερφο ή φίλο ο οποίος πίστεψε στις δυνατότητες μας και μας ζήτησε να φωτογραφίσουμε τον γάμο του με ένα μικρό ποσό σαν αμοιβή. Με τον τρόπο αυτό και εμείς αποκτήσαμε εμπειρία και φωτογραφίες για το portfolio μας και εκείνος είχε έναν φωτογράφο στο 1/4 της κανονικής τιμής.

Και έτσι τόσο απλά "μπήκε το μικρόβιο" του κέρδους μέσα από αυτό που αγαπάτε. Ένα συνδυασμός ο οποίος εάν προσεχθεί ιδιαίτερα, μπορεί να αποτελέσει το μελλοντικό σας προσοδοφόρο επάγγελμα.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία © Emiliano Horcada

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Γάμου & Βάπτισης © Emiliano Horcada

Γάμος & Βάπτιση = Σιγουριά

Ο Γάμος και η Βάπτιση αποτελούν την Νο1 λύση κέρδους γιατί είναι μία συνηθισμένη και απλή διαδικασία (τουλάχιστον για τους περισσότερους φωτογράφους) η οποία έχει συνεχή εισροή νέων πελατών κάθε χρόνο και με λίγα λόγια έχει στάνταρ σταθερή δουλειά.

Η μεγάλη προσφορά μειώνει το κέρδος

Kέρδος από την φωτογραφία

Στο παρελθόν οι περισσότεροι φωτογράφοι στην Ελλάδα είχαν επικεντρωθεί στον Γάμο & την Βάπτιση για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να "πέσουν με τα μούτρα" στο συγκεκριμένο θέμα και να αυξηθεί κατακόρυφα η προσφορά κάλυψης γάμων και βαπτίσεων (χωρίς αντίστοιχα να ανεβαίνει η ποιότητα των φωτογράφων).

Και βεβαίως όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά, αυτομάτως ανεβαίνει ο ανταγωνισμός και πέφτουν οι τιμές. Έτσι αποκλειστικά από τον γάμο μπορώ να εκτιμήσω ότι μπορεί να "ζήσει" ένα ποσοστό της τάξης του 30-40% των φωτογράφων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή μόνο οι σοβαροί επαγγελματίες και κάποιοι καινούριοι οι οποίοι δεν βλέπουν το Γάμο & την Βάπτιση σαν "αρπακόλα" αλλά σαν μία σοβαρή και μοναδική στιγμή των μελλόνυμφων.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Γάμου & Βάπτισης © Katsu Nojiri

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Γάμου & Βάπτισης © Katsu Nojiri

Έτσι λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της οικονομικής κρίσης, ο τομέας του Γάμου και της Βάπτισης όσο "πλούσιος" και αστείρευτος και αν φαντάζει, δεν αρκεί για όλους. Μπορεί να δώσει "χαρτζιλίκι" στους περισσότερους φωτογράφους, αλλά δεν θα τους καλύπτει ως κύρια δραστηριότητα.

Εννοείται φυσικά πως ο γάμος και οι βαπτίσεις δεν είναι το μοναδικό πεδίο δράσης και κέρδους των φωτογράφων. Στην συνέχεια θα αναλύσω άλλους τομείς οι οποίοι μπορεί να σας ενδιαφέρουν περισσότερο και γιατί όχι να σας επιτρέψουν να "χτυπήσετε φλέβα" χρυσού!

Φωτογραφίσεις επιχειρήσεων

Ένας τεράστιος τομέας με μεγάλο περιθώριο κέρδους είναι οι Φωτογραφίσεις Επιχειρήσεων και αυτό γιατί α) υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και β) γιατί κάθε επιχείρηση "γεννά" ξεχωριστές φωτογραφικές ανάγκες. Σε αντίθεση με την Φωτογράφιση Γάμου & Βάπτισης, οι φωτογραφίσεις επιχειρήσεων γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και ευέλικτο χρονικό περιθώριο, δεν χρειάζεται να είστε (τόσο πολύ) κοινωνικοί και ούτε υπάρχει η πίεση του χρόνου και το άγχος της στιγμής (να μην χάσετε το πάτημα της νύφης στον γαμπρό, ή το ρίξιμο του παιδιού στην κολυμπήθρα). Παρακάτω θα σας αναλύσω την "κορυφή του παγόβουνου", δηλαδή λίγους τομείς μέσα από την φωτογράφιση επιχειρήσεων στους οποίους μπορείτε να ξεχωρίσετε σαν φωτογράφος:

Πανοραμικές λήψεις 360 μοιρών

Kέρδος από την φωτογραφία

Όλοι έχουμε δει φωτογραφίσεις 360 μοιρών σε ξενοδοχεία ή κτίρια γενικότερα. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί έναν από τους πιο "καυτούς" τομείς στις φωτογραφίσεις επιχειρήσεων και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις (ιδιαίτερα οι τουριστικές) θέλουν να δίνουν μία "γεύση" του χώρου τους στους ενδιαφερόμενους - υποψήφιους πελάτες τους. Έτσι κάθε ξενοδοχείο, τουριστικό θέρετρο ή ακόμη και κτήμα ή εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, έχει στην ιστοσελίδα του μία ψηφιακή περιήγηση 360 μοιρών.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Πανοραμικών 360 μοιρών © bluzuk84

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Πανοραμικών 360 μοιρών © bluzuk84

Το καλό επίσης για εμάς τους φωτογράφους είναι ότι η συγκεκριμένη λήψη για να γίνει τέλεια, απαιτεί ιδιαίτερο φωτογραφικό εξοπλισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η έλευση του φωτογράφου να είναι απαραίτητη για να γίνει σωστή δουλειά και φυσικά οι αμοιβές να είναι ικανοποιητικές.

Συνεχής εργασία στα πανοράματα 360 μοιρών!

Μόνο από τις τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά, μπορείτε να έχετε δουλειά χειμώνα-καλοκαίρι. Συνεχώς νέες επιχειρήσεις ξεκινούν και παλαιότερες επιχειρήσεις ζητούν καλύτερους τρόπους προώθησης τους στους υποψήφιους πελάτες τους. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε το στίγμα σας. Έτσι είναι απαραίτητη μία επίσκεψη σε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις με στόχο την συνεργασία.

Φωτογραφίσεις προϊόντων

Δεύτερος πολύ σημαντικός τομέας στις φωτογραφίσεις επιχειρήσεων είναι οι φωτογραφίσεις προϊόντων. Κάθε επιχείρηση έχει προϊόντα και πάντα θα θέλει να τα προωθήσει στο site της, στο e-shop ή στο facebook και για να ξεφύγει από τα ερασιτεχνικά πλαίσια του κινητού τηλεφώνου, αργά ή γρήγορα θα ψάξει να βρει έναν φωτογράφο για να φωτογραφίσει σωστά και απόλυτα, το πολύτιμο στοκ της.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Προϊόντων © Terry Murphy

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Προϊόντων © Terry Murphy

Μία πολύπλευρη ειδικότητα

Kέρδος από την φωτογραφία

Οι φωτογραφίσεις προϊόντων είναι μία πολύπλευρη ειδικότητα καθώς λόγω της ιδιομορφίας της κάθε επιχείρησης, ενδεχομένως να χρειαστεί να έχετε διαφορετικές ανάγκες εξοπλισμού. Για παράδειγμα, άλλον εξοπλισμό θέλετε για την φωτογράφιση ρούχων και άλλον για φωτογράφιση κοσμημάτων. Για να καλύψετε τις ανάγκες που θα εμφανιστούν θα πρέπει να εξοπλιστείτε κατάλληλα και να ξοδέψετε περισσότερα, αλλά σίγουρα αυτό το γεγονός θα σας επιτρέψει να είστε σε θέση να καλύψετε και άλλους τομείς.

Φωτογραφίσεις Φαγητού

Ένας πολύ προσοδοφόρος τομέας στις φωτογραφίσεις επιχειρησεων είναι οι φωτογραφίσεις φαγητού. Προσωπικά είναι από τους αγαπημένους μου τομείς και αυτό γιατί όταν μία φωτογραφία σε κάνει να πεινάς τότε ξέρεις ότι έχεις πετύχει σαν φωτογράφος. Η φωτογράφιση φαγητού (food photography) είναι ένας τομέας ο οποίος είναι αρκετά καλλιτεχνικός και σίγουρα απαιτεί μία ευαισθησία και ένα γούστο από τον φωτογράφο σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου γιατί το φαγητό "φαίνεται" ωραίο μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Εννοείται πως αυτά μαθαίνονται, οπότε εύκολα μπορείτε να δοκιμάσετε και σε αυτό το χώρο.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Φαγητού © Evangelos Vlasopoulos

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Φαγητού © Evangelos Vlasopoulos

Φωτογραφίσεις φαγητού = Ανοιχτό γήπεδο μπροστά σας!

Kέρδος από την φωτογραφία

Ακόμη και λίγο πριν μπούμε στο 2015, βλέπω "επαγγελματίες" εστιάτορες να φωτογραφίζουν τα πιάτα τους οι ίδιοι με το κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς κανένα σεβασμό στην αίγλη της επιχείρησής τους και με απόλυτη άγνοια της καταστροφής που κάνουν στα φαγητά τους. Το κακό βεβαίως είναι πως όσο "ανεβαίνουν" τεχνολογικά τα κινητά τηλέφωνα, τόσο περισσότερο θα νομίζουν οι περισσότεροι ότι είναι "γαμάτοι" φωτογράφοι και πως είναι "πεταμένα λεφτά" η πρόσληψη ενός επαγγελματία φωτογράφου. Φυσικά αυτό εύκολα μπορεί να καταρριφθεί μετά από μία παρουσίαση της δουλειάς σας. Γιατί ο επιχειρηματίας θα καταλάβει αμέσως την διαφορά του "φθηνού" από το επαγγελματικό όταν το δει και θα αντιληφθεί την αίσθηση που θα δίνουν οι φωτογραφίες στους πελάτες.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Φαγητού © Evangelos Vlasopoulos

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Φαγητού © Evangelos Vlasopoulos

Συνήθως οι επιχειρηματίες με τους οποίους έχω συνεργαστεί στις φωτογραφίσεις φαγητού, δεν πιστεύουν ότι οι φωτογραφίες που τράβηξα, είναι από τα δικά τους πιάτα. Όταν το φωτογραφικό αποτέλεσμα είναι πιο "θελκτικό" από το πραγματικό, τότε τα iphones θα είναι μόνο για να παίρνουμε τηλέφωνα ή για "selfies"...

Φωτογραφίσεις Νυχτερινών Κέντρων

Ένας τομέας που υπάρχει για τα καλά στην Ελλάδα αλλά συνεχώς χρειάζεται φωτογράφους. Μαζί με τις φωτογραφίσεις γάμου και βάπτισης, οι φωτογραφίσεις νυχτερινών κέντρων αποτελούν μία καλή αρχή στα έσοδα σας από την φωτογραφία. Φυσικά τα χρήματα δεν είναι πολλά (γιατί πρακτικά είστε υπάλληλος ενός φωτογραφείου) αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης και τριβής μέσα στην φωτογραφία. Ο εξοπλισμός που χρειάζεστε δεν είναι απαγορευτικός και αρκετά οικονομικά μπορείτε να ετοιμαστείτε κατάλληλα για λήψεις.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Νυχτερινών Κέντρων © Sienna Entertainment

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία Νυχτερινών Κέντρων © Sienna Entertainment

Δωρεάν εκπαίδευση σε ιδιαίτερες συνθήκες

Kέρδος από την φωτογραφία

Επίσης οι λήψεις σε νυχτερινά κέντρα, λόγω της ιδιομορφιάς και των συγκεκριμένων συνθηκών, θα σας επιτρέψει να εκπαιδευτείτε παράλληλα στις σκοτεινές λήψεις με ISO και βεβαίως στις σωστές λήψεις με Flash.

Φωτογραφίσεις Νεογνών

Ο τομέας του "newborn photography" αποτελεί έναν "παρθένο" τομέα στην Ελλάδα και σίγουρα εαν το κοιτάξετε σοβαρά μπορείτε να κάνετε καριέρα και να εξοικονομήσετε καλά έσοδα μέσα απο φωτογραφίσεις νεογέννητων μωρών. Φυσικά αποτελεί πολύ δύσκολη κατηγορία φωτογράφισης και απαιτεί προσοχή, ευγένεια και πολύ καλό χειρισμό του εξοπλισμού αλλά και των ανθρώπων γενικότερα καθώς μιλάμε για φωτογραφίσεις μίας ευαίσθητης νέας ζωής η οποία είναι τρυφερή και ευαίσθηση όσο τίποτα στον κόσμο.

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία νεογνών © Michelle

Πως θα κερδίσετε χρήματα μέσα από την Φωτογραφία νεογνών © Michelle

Δύσκολος τομέας αλλά με μεγάλα κέρδη

Kέρδος από την φωτογραφία

Η φωτογράφιση των νεογνών είναι ένας άκρως καλλιτεχνικός τομέας και αρκετά προσοδοφόρος, ενώ σε συνδυασμό με την "μηδαμινή" προσφορά σοβαρών φωτογράφων στην Ελλάδα, αποτελεί μία κατηγορία στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς ιδιαίτερο συναγωνισμό. Να αναφέρω φυσικά ότι στον συγκεκριμένο τομέα, συνήθως οι γυναίκες φωτογράφοι κάνουν καριέρα καθώς φαίνεται να τις εμπιστεύονται περισσότερο οι μητέρες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εαν είστε ευγενής και "λεπτεπίλεπτος".

Συνεργασία με Stock Sites

Τα Stock Sites είναι η "μόδα" της εποχής καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες βγάζουν καθαρά κέρδη μέσα απο τις δικές μας φωτογραφίες. Μοιάζει λίγο με εκμετάλλευση αλλά ουσιαστικά είναι μία συνεργασία του φωτογράφου με μία ένα σημείο πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων με στόχο την αγορά φωτογραφιών! Οπότε εαν ξεπεράσουμε το "ξενέρωμα" ότι η φωτογραφία μας πωλείται έναντι κάποιων ελάχιστων ευρώ τα οποία επίσης δεν τα λαμβάνουμε όλα εμείς αλλά ένα μικρό ποσοστό (λόγω της προμήθειας του εκάστοτες site), τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε "καλά λεφτά" μέσα από τα stock site γιατί όπως και αν έχει ακόμη και το 1 ευρώ απο κάθε φωτογραφία είναι ένα κέρδος απο φωτογραφίες οι οποίες "κάθονται" στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.

Και για να μην σκέφτεστε ότι η φωτογραφία σας κοστίζει 1 ευρώ και αυτό είναι ξεφτίλα, καλό θα είναι να κοιτάξουμε το μεγάλο στόχο, την μαζική και συνεχή μεταπώληση των αρχείων μας μέσα από τα stock sites.

Το κέρδος είναι στην "μάζα"

Με απλά μαθηματικά και σε βάθος ενός χρονικού διαστήματος μπορείτε εαν έχετε για παράδειγμα 100 online φωτογραφίες με κόστος 1 ευρώ η κάθε μία (μπορεί να είναι και πιό ακριβές) και έχετε πωλήσεις 1000 κομματιών για την κάθε μία απο αυτές τις 100, τότε αυτομάτως έχετε κέρδος 100.000 ευρώ απο φωτογραφίες οι οποίες "κοιμούνται" στο pc σας. Αυτό το νούμερο ενδεχομένως να είναι υπερβολικό, ενδεχομένως και όχι εαν υπολογίσετε ότι υπάρχουν φωτογράφοι που έχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες φωτογραφίες online σε stock sites.

Αυστηρά Κριτήρια επιλογής

Το "κακό" της υπόθεσης με τα stock sites είναι ότι πλέον είναι αρκετά αυστηρά ως προς τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν. Έτσι ειδικά τα μεγάλα stock sites όπως το "Shutterstock" και το "iStockphoto" θα σας απογοητεύσουν στην αρχή ειδικά καθώς οι φωτογραφίες σας δεν θα είναι αυτές που ψάχνουν και έτσι θα σας τις απορρίπτουν. Φυσικά αυτό είναι καλό γιατί με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσετε περισσότερο και θα γίνετε ακόμη καλύτεροι στην δουλειά σας.

Το μυστικό είναι να μην το βάλετε κάτω γιατί μιλάμε για έναν Τομέα κέρδους στην Φωτογραφία, ο οποίος σας επιτρέπει να εργάζεστε χωρίς αφεντικό και φυσικά να είστε ελεύθεροι να επιλέξετε εσείς το θέμα της φωτογράφισης σας.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή

Kέρδος από την φωτογραφία

Μέσα απο το συγκεκριμένο άρθρο, άγγιξα μόνο την κορυφή του παγόβουνου σχετικά με τις περιπτώσεις κέρδους μέσα από την Φωτογραφία. Σας ανέφερα τομείς οι οποίοι με έχουν βοηθήσει και εμένα στο παρελθόν να εργαστώ, να μάθω και φυσικά να βγάλω χρήματα από το αγαπημένο μου χόμπυ-επάγγελμα, την Φωτογραφία. Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να βρέιτε έναν σωρό ακόμη άλλους τομείς στην φωτογραφία με ενδεχομένως μεγαλύτερο κέρδος. Ενδεικτικά άλλοι τομείς κέρδους στην φωτογραφία είναι η φωτογραφίση αθλητικών γεγονότων, οι φωτογραφία ζώων, η μάκρο φωτογραφία, ακόμη και η εργασία ως "παπαράτσι".

Παρακάτω στα σχόλια μπορείτε να γράψετε τις δικές σας σκέψεις αλλά και άλλους τομείς που μπορεί να ξέχασα να αναφέρω!

Μήν ξεχνάτε ότι μέσα απο την φωτογραφία και την συνεχή "τριβή" με την μηχανή μας, συνεχώς γινόμαστε καλύτεροι φωτογράφοι, οπότε το κέρδος είναι διπλό στο τέλος!

Kέρδος από την φωτογραφία

Δείτε το video

Στο παρακάτω video σας εξηγώ με εικόνα τους παραπάνω τομεις και πως μπορείτε να αποκομήσετε κέρδος μέσα από το χόμπυ σας!