Όταν το Photoshop θα μας "σώσει" από την ταλαιπωρία!

Λαμβάνω καθημερινά email με ερωτήσεις σας για θέματα φωτογραφίας αλλά και επεξεργασίας. Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει μπεί στην καθημερινότητά μας σχεδόν όσο και το Word. Δεν θα ήταν σωστό λοιπόν να μην γνωρίζουμε τον τρόπο "μετατροπής" του Photoshop σε έναν ακούραστο "σκλάβο" ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει κάθε εργασία μας! Ένα μικρό δείγμα θα ανακαλύψουμε σε αυτό το μάθημα και θα γλιτώσουμε από μία συνηθισμένη ταλαιπωρία!

Μαζική Μετατροπή & Εξαγωγή Φωτογραφιών στο Photoshop

Έχω ακούσει πολλά άτομα να λένε "ξέρω photoshop", "είμαι επαγγελματίας στο Photoshop" και λοιπές τέτοιες "μεγάλες κουβέντες". Δεν θα διαφωνίσω στο ό,τι κάποιος γνωρίζει να κάνει 5-10 πράγματα στο Photoshop, αυτό όμως που πρέπει να αναφέρω είναι ότι για να μπορέσεις να πεις ότι "γνωρίζεις photoshop" θα πρέπει πρώτα να έχεις μάθει σωστά τα βασικά (τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ), στην συνέχεια να έχεις μία εμπειρία στο πρόγραμμα (μπορείτε να βρείτε όλα τα μαθήματα για το Photoshop εδώ) και τέλος να γνωρίζεις πως μπορείς να δίνεις εντολές στο Photoshop να εκτελεί αυτοματοποιημένες λειτουργίες μέσω Script, ή σε απλά Ελληνικά "κώδικα".

Μαζική Μετατροπή & Εξαγωγή Φωτογραφιών στο Photoshop

To Script του "Image Processor" στο Photoshop

Φυσικά δεν σας ζητώ να γίνετε προγραμματιστές του Photoshop ( αν και δεν ξέρετε τι χάνετε αν δεν το έχετε προσπαθήσει έστω ), αλλά σας ζητάω έστω να βρείτε τα έτοιμα "script-άκια" τα οποία έχει το κάθε Photoshop και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν! 'Ενα από αυτά είναι το "Image Processor" το οποίο δεν είναι ένα απλό script αλλά κανονικό περιβάλλον εργασίας το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε Μαζική Μετατροπή & Εξαγωγή Φωτογραφιών με το πάτημα ενός κουμπιού!

Μαθαίνοντας το "Image Processor"

Το script "Image Processor" βρίσκεται σε όλες τις εκδόσεις του Photoshop που μπορώ να θυμηθώ και είναι εκεί για να μας δίνει αμεσότητα στην μετατροπή και εξαγωγή των φωτογραφιών μας! Το συγκεκριμένο "script" μας είναι παραπάνω από αναγκαίο κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε μία μαζική μετατροπή φωτογραφιών. Για παράδειγμα έχουμε εκατοντάδες RAW αρχεία τα οποία "πιάνουν" πολλαπλάσιο χώρο και θέλουμε να τα κάνουμε όλα JPG ή PSD ή TIFF. Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι η αποστολή δειγμάτων σε πελάτη ή η εγγραφή CD με δείγμα των φωτογραφιών. Το "Image Processor" όχι μόνο θα κάνει τις φωτογραφίες σας JPG, αλλά θα τις χαμηλώσει ποιοτικά, θα τις αλλάξει διαστάσεις ή ακόμη θα ενσωματώσει μέσα στα τελικά αρχεία και ένα Photoshop Action το οποίο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα το υδατογράφημά σας (βλέπω ήδη να "γυαλίζει" το μάτι σας από ενθουσιασμό)!

Ανακαλύψτε αυτό το φανταστικό πρόγραμμα!

Το Photoshop δεν είναι τυχάια το Νο1 πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας! Οι ατελείωτες δυνατότητες του σε συνδιασμό με τις μοναδικές του ευκολίες θα μας κάνουν να το "αγαπήσουμε" κάθε μέρα περισσότερο! Ανακαλύψτε τα βασικά του προγράμματος μέσα από την Βασική Εκμάθηση του Adobe Photoshop στο E-Shop του teachme.gr ή εκπαιδευτείτε πάνω σε ξεχωριστές & προχωρημένες τεχνικές μέσα από τους ιδιαίτερους κύκλους προχωρημένης εκμάθησης!

Καλό μάθημα :Ρ